Предимствата на ПВЦ дограмата

Защо ПВЦ профилите за врати и прозорци са предпочетени на пазара?

Изборът на нови прозорци не винаги е лесен, и затова трявба да имате правилната информация която може да ви спести много време, усилия и не на последно място – пари. Като за начало, важно е да определите какъв тип прозорци биха били най-подходящи за вашия дом.

ПВЦ дограмата, свързана ли е с енергийна ефективност?

По темата за енергийната ефективност, добре е прозорците с южна ориентация да имат т.нар. коефициент на добив на слънчева топлина 0.6, което оптимизира достъпа на топлина от зимното слънце. Мерната единица наречена U-фактор (0.35 или по-малко) от друфа страна определя кондуктивния трансфер на топлината и осигурява по-добро пропускане на светлината („визуална трансмитивност“).

В зависимост от изложението на апартамента или стаята, която се опитваме да оптимизираме е добре да се информираме така, че да извлечем максималната полза от наличните конфигурации (прозорци+дограма и стъкло).

На пр. източните и западни прозорци могат да са с по-нисък коефициент на добив на слънчева светлина. Северните пък пропускат много малко количество слънчева топлина. В такива случаи помагат нискоемисионните стъклопакети – Low-e.

Енергиен рейтинг на ПВЦ дограма

Енергийния рейтинг на стъклото трябва да съответства на климата и най-вече на разположението на помещението. При избор на прозорци винаги е добре да имаме предвид енергийната ефективност на дограми и стъклопакети.

Енергийна ефективност на PVC дограма

Важно е да знаем, че рамката на прозореца играе решаваща роля при енергийната ефективност и топлоизолацията. PVC профилите традиционно получават високи коефициенти на разходно-ефективна оценка, сравнени с алуминиеви и дървени профили. Въпреки, че всички видове профили имат специфично приложение и свои предимства, спокойно можем да отбележим, че от гледна точна на енергоспестяване, топлоизолация и оптимална ефективност, PVC профилите водят класациите.

Интересен факт: все повече пасивни къщи използват съвременни PVC профили в комбинация с ефективен троен стъклопакет за да избегнат загубата на ценна енергия.

Цена и рентабилност на PVC дограмите

Модерните PVC  прозорци имат много добро съотношение между разходите и ползите. Както вече споменахме PVC профилите поддържат конкурентни цени дори във високия си клас. Утвърдени производители имат възможност да предлагат атрактивни цени на своите дограми, заради по-доброто съотношение между цена, надеждност и качество. В сравнение – дървените прозорци излизат между 20 и 30% по-скъпи от PVC профилите. От друга страна алуминиевата дограма е дори по-скъпата алтернатива, с цели 30% повече. Въпреки безспорните предимства и на дървото, и на метала, ако търсите оптималното съотношение цена-ефективност, то правилният отговор се крие в PVC прозорците.

Трайност на PVC дограмата

По отношение на трайността на материалите, PVC дограмите също имат страхотни показатели. Това, заедно с високия потенциал за икономия на енергия и изключително лесната поддръжка през експлоатационния живот на дограмата (средно над 50 години), означава сериозно намаляване на разходите и нарастваща икономия в дългосрочен план.

За разлика от много други варианти, PVC дограмите имат доказано дълъг експлоатационен живот. Дори на-евтините варианти на пазара в момента се отличават с добра издръжливост, дори при неблагоприятни условия. Модерните PVC профили имат добро съпротивление против изкривяване. Дори при много активна употреба и при минимална поддръжка, PVC профилите запазват високо ниво на функционалност в продължение на години.

Известно е, че продължителността на живота на PVC дограмата е най-малко 50 години. В този ред на мисли PVC прозорците са отлична инвестиция, която с лекота поддържа стойността на вашия имот.

Поддръжка на PVC дограма

Качествените PVC дограми са много, много лесни за поддържане. Те не изискват боядисване, лакиране или специални препарати – както е при дървените дограми. Модерните PVC гранули са изключително устойчиви на светлината, както и на резки климатични проимени.

Почистването е супер лесно, а материалът е изключително издръжлив на стареене – нещо, на което ще обърнем специално внимание в следващата точка!

Екосъобразност на PVC дограмите

Вероятно знаете, че PVC дограмите са 100% рециклируеми. Освен това, почти половината (~40%) от световните запаси на газ и петрол се ползват за отопление срещу едва 4% за производство на пластмаса. От своя страна, само 1% от пластмасата се ползва за призводството на PVC. Въпреки, че е направена от синтетичен материал, PVC има повече екологични предимства, отколкото минуси. Най-осезаемото, разбира се, е енергоспестяващото качество, тясно обвързано с отличната топлоизолация. Рециклиране, дълготрайност, ниски нива на замърсяване при производство, кратък производствен процес, 100% рециклируемост и още много други фактори показват, че PVC дограмата не е за пренебрегване.

Продуктова категория: блог; By Luxplast.bg: 01.10.2020